Hidrofor Tesisatı
Mekanik tesisat alanının sıhhi tesisat kısmında karşımıza çıkan hidrofor, binaların su ihtiyaçlarında şebeke basıncı ve su miktarları yeterli olmadığı zamanlarda kullanılarak, gerekli debiyi ve basıncı oluşturan pompa gibi düşünebilirsiniz.
Hidrofor nedir diye sorduğunuzda teknik bir tanıtım yapmak gerekirse, düşük basınçlı bir akışkanı şehir şebekesinden ya da belli bir rezervuardan alarak gerekli basınç ve debide kullanıma sunulan ve işletimini kendisi otomatik olarak gerçekleştiren pompa sistemlerine denilmektedir.
Hidrofor Çalışma Prensibi
Şebeke sularının yetersiz olduğu durumlarda hidroforlar otomatik olarak devreye giren ve kullanıcıyı yormayan pompalardır. Hidroforun amacı, su tankında bulunan suyu, hava ile basınçlandırıp uzak noktalara pompalamaktır.
Su tankının bir diğer amacı ise üstünde yardımcı elemanları taşımasıdır. Su ile orantılı hava basıncının artması için kapalı depo su tankına su verilmelidir.
Depoda artan su sayesinde basınçta artacaktır. Depo üzerine konulan manometre suyun basıncını ölçer. Belli bir seviyede dolan depo sayesinde binalarda açılan herhangi bir çeşme suyun basıncını anında düşürmektedir. Depoyu tamamen doldurmanız tehlikeli olabilir.
Bu nedenler kompesor yardımı ile hava elde edilir ve kompesor basınç otomatiği sayesinde basınç düştüğü an otomatik olarak devreye girer.
Hidrofor suya istenilen basıncı vermeli ve ihtiyaca göre tercih edilmelidir. Su tankı ve pompadan oluşmayan hidrofor depo üzerine monte edilen yardımcı elemanlar ile istenilen kolaylığı sağlamaktadır.
Tank içindeki basınç hidroforun bulunduğu sisteme göre düşmektedir. Otomatik olarak devreye giren hidrofor sonrasında belirlenen basınç seviyesine geldiğinde de otomatik olarak kapanır.
Hidrofor Çeşitleri Nelerdir?
Otomatik Hava Şarjlı Hidroforlar;
Konutlarda ve küçük sanayi tesislerinde kullanılmaktadır. Bu hidroforlar hava şarjı aparatı sayesinde havayı kendileri temin ederler.
Şebeke suyunun yeterli basıncı olduğu zamanlarda bypass ile doğrudan şebeke suyunu tesisata vererek hidroforu devre dışı bırakır. Otomatik hava şarjlı hidroforların su emiş güçleri de oldukça iyidir ve bütün su pompalarında kullanılabilirler.
Hava Kompresörlü Hidroforlar;
Kompresörlü hidroforlar genellikle büyük işletmelerde ve endüstriyel alanlarda kullanılmaktadır. Otomatik hava sağlayan hidroforların yetersiz kaldığı durumlarda kompresörler hava desteği sağlanmaktadır. Ancak, bu hidroforlar da fazladan kompresör maliyeti bulunmaktadır.
Membranlı Basınç Dengeleme Tanklı Paket Hidroforlar;
Paket tip hidroforlar da bulunan küçük hacimli membranlı basınçlı tanklar birkaç litreden 25 litreye kadar farklı hacimlerde kullanılmaktadır.
Bu tankların amacı su membranı şişirir ve gaz hacmini devreyi kesme basıncına kadar sıkıştırıp elektrik motor devresini açar ve sistemi durdurur. Bu sistemin avantajı ise ucuz olması ve az yer işgal etmesidir.
Ayrıca yangın hidroforu olarak da kullanılan membranlı hidroforlar 1-2 dairelik konutlardan 30-40 dairelik apartmanlar için de ideal bir hidrofor dur. Çoğunlukla da konutlarda kullanılmaktadır.